Chapter 2 Biology and Psychology

Topics: Nervous system, Neuron, Brain Pages: 77 (9066 words) Published: March 26, 2014
Chapter 2
Biology and Psychology

MULTIPLE CHOICE

1.Which of the following would not be possible without the functioning of the nervous system? a.
ideals, thoughts, and plans
c.
behaviors, emotions, and cognitions
b.
imagery and cognitions
d.
all of these

ANS:DDIF:2REF:2-26OBJ:1
MSC:TYPE: Conceptual

2.A(n) _________ is a nerve cell.
a.
axon
c.
dendrite
b.
neuron
d.
glial cell

ANS:BDIF:1REF:2-26OBJ:1
MSC:TYPE: FactualNOT:BTC

3.________ remove dead neurons and waste products from the nervous system, nourish and insulate neurons, and direct their growth. a.
Schwann cells
c.
Glial cells
b.
Neurons
d.
Myelin sheaths

ANS:CDIF:2REF:2-26OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

4.The function of glial cells in the nervous system is to
a.
remove waste products from the nervous system.
b.
insulate and nourish neurons.
c.
direct the growth of neurons.
d.
all of these

ANS:DDIF:2REF:2-26OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

5.An axon’s length can range from a few millimeters to
a.
1 inch.
c.
several feet.
b.
12 inches.
d.
up to a mile.

ANS:CDIF:1REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

6.The part of the neuron that receives messages from a neighboring neuron is the a.
dendrite.
c.
soma.
b.
terminal.
d.
axon.

ANS:ADIF:1REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

7.The part of the neuron that sends messages to other neurons is the a.
dendrite.
c.
soma.
b.
terminal.
d.
axon.

ANS:DDIF:1REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

8.The cell body of a neuron contains the
a.
dendrites.
c.
nucleus.
b.
axon.
d.
neuron.

ANS:CDIF:2REF:2-27OBJ:1
KEY:WWWMSC:TYPE: Factual

9.The axon of a neuron ends in small bulb-like structures called a.
terminal buttons.
c.
dendrites.
b.
myelin.
d.
glial cells.

ANS:ADIF:1REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

10.The white fatty material that insulates the neuron is called the a.
cortex.
c.
nodes of Ranvier.
b.
myelin sheath.
d.
soma.

ANS:BDIF:1REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

11.The __________ minimizes leakage of electrical current traveling along the axon. a.
nodes of Ranvier
c.
myelin sheath
b.
synaptic cleft
d.
soma

ANS:CDIF:1REF:2-27OBJ:1
KEY:WWWMSC:TYPE: Factual

12.Within their first year of life, babies have problems walking and performing other physical acts because the __________ of many neurons are not fully developed. a.
myelin sheaths
c.
dendrites
b.
axons
d.
somas

ANS:ADIF:2REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Factual

13.A child without complete myelination will not be able to engage in activities requiring visual-motor coordination for which of the following reasons? a.
The afferent neurons are damaged, causing the axon to swell. b.
The axon does not have sufficient myelin coating.
c.
The dendrite is not insulated with myelin.
d.
The leakage of electrical current being carried along the axon is minimized.

ANS:BDIF:2REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Conceptual

14.When someone steps on your toe, this information is carried to the brain and spinal cord by a.
afferent neurons.
c.
glial neurons.
b.
efferent neurons.
d.
schwann cells.

ANS:ADIF:2REF:2-27OBJ:1
MSC:TYPE: Applied

15.If someone steps on your toe, __________, or motor neurons, tell you to quickly move your foot away. a.
interneurons
c.
efferent neurons
b.
afferent neurons
d.
glial cells

ANS:CDIF:2REF: 2-27OBJ:1MSC:TYPE: Applied

16.If someone steps on your toes, resulting in pain and the movement of your foot, which of the following describes this process? a.
Afferent neurons transmit the sensation of pain to the spinal cord and to the brain followed by efferent neurons sending the message to your foot to move. b.
Efferent neurons transmit the sensation of pain to the spinal cord and to the brain followed by afferent...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on The Biology of Mind Chapter 2
  • AP Psychology Chapter 3 outline Essay
  • chapter 2 Essay
  • Psychology Chapters 1-2 Notes Essay
  • BIOLOGY form 4 chapter 2 Essay
  • biology Essay
  • biology Essay
  • biology Research Paper

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free