Chapter 11

Topics: Project management, Management, Critical Chain Project Management Pages: 36 (9115 words) Published: May 19, 2015
Project Management, 2e (Pinto)
Chapter 11 Critical Chain Project Scheduling

11.1 True/False

1) Once the organization elevates its constraint, its system has no constraint. Answer: FALSE
Diff: 2
Section: 11.1 The Theory of Constraints and Critical Chain Project Scheduling Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective

2) An organization's budget estimating process routinely misses the actual cost of a project by 25%. For the most recent project, the budget variance was a ridiculous 23%, but this must be considered common cause variance. Answer: TRUE

Diff: 2
Section: 11.1 The Theory of Constraints and Critical Chain Project Scheduling Skill: Factual
AACSB Tag: Reflective

3) In order to estimate completion of a Gaussian distributed activity with a 90% or higher degree of confidence, the time may be overestimated by as much as 200%. Answer: TRUE
Diff: 2
Section: 11.2 CCPM and the Causes of Project Delay
Skill: Analytical
AACSB Tag: Reflective

4) If people believe that they built extra time into their initial estimates, they are usually more likely to begin project work right away. Answer: FALSE
Diff: 1
Section: 11.3 How Project Teams Waste the Extra Safety They Acquire Skill: Conceptual
AACSB Tag: Reflective

5) Both positive and negative variation are usually passed downstream during a project. Answer: FALSE
Diff: 2
Section: 11.3 How Project Teams Waste the Extra Safety They Acquire Skill: Factual
AACSB Tag: Reflective

6) The Central Limit Theorem states that if a number of probability distributions are summed, the variance of the sum equals the sum of the variances of individual distributions. Answer: TRUE
Diff: 2
Section: 11.4 The Critical Chain Solution to Project Scheduling Skill: Analytical
AACSB Tag: Analytic Skills
7) A feeder buffer is a buffer that is created for a non-critical path activity. Answer: TRUE
Diff: 1
Section: 11.4 The Critical Chain Solution to Project Scheduling Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective

8) An important element in critical chain scheduling is to change from a late-finish (procrastination) approach to an early-start approach. Answer: FALSE
Diff: 2
Section: 11.4 The Critical Chain Solution to Project Scheduling Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective

9) The critical chain is usually the same as the critical path. Answer: FALSE
Diff: 2
Section: 11.4 The Critical Chain Solution to Project Scheduling Skill: Factual
AACSB Tag: Reflective

10) The legal department is needed to review all contracts a project organization enters. The legal department is continually swamped with work and all other departments find themselves waiting on legal before they can begin their work. Legal is the drum for this organization. Answer: TRUE

Diff: 2
Section: 11.6 Critical Chain Project Portfolio Management
Skill: Conceptual
AACSB Tag: Reflective

11.2 Fill in the Blank

1) Critical Chain Project Management is based on the __________. Answer: Theory of Constraints
Diff: 1
Section: 11.1 The Theory of Constraints and Critical Chain Project Scheduling Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective
2) __________ is variation that is a fact of life in the normal course of system operation. Answer: Common cause variation
Diff: 1
Section: 11.1 The Theory of Constraints and Critical Chain Project Scheduling Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective

3) Project managers often add a(n)__________ to individual workers' estimates of activity duration. Answer: safety margin
Diff: 2
Section: 11.2 CCPM and the Causes of Project Delay
Skill: Factual
AACSB Tag: Reflective
4) Delays in project activity are known as __________ variation. Answer: negative
Diff: 2
Section: 11.3 How Project Teams Waste the Extra Safety They Acquire Skill: Definition
AACSB Tag: Reflective

5) Project personnel often become involved in several activities simultaneously; this __________ has negative consequences for the timely...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay about Chapter 11 Bankruptcy
  • Essay on Chapter 11 Lord of the Flies Foreshadowing
  • Looking for Alibrandi Chapter summaries Essay
  • To Kill a Mockingbird Chapter Notes Essay
  • Woman in Black: Chapter Summaries Essay
  • Essay about Across Five Aprils Chapter Analysis
  • Girl`Who Chased the Moon Chapter Summaries: 11-13 Essay
  • Chapter Summary Stormbreaker Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free