Psychology exam 1

Topics: Brain, Nervous system, Neuron Pages: 51 (8171 words) Published: February 6, 2014
Myers
Psychology 6/e

Test Bank I
CHAPTER 2

Neuroscience and Behavior

Learning Objectives

1.Explain why psychologists are concerned with human biology.

Neural Communication (pp. 48-54)

2.Describe the structure of a neuron, and explain how neural impulses are generated.

3.Describe how nerve cells communicate, and discuss the impact of neurotransmitters and drugs on human behavior.

The Nervous System (pp. 54-57)

4.Identify the major divisions of the nervous system and describe their functions, noting the three types of neurons that transmit information through the system.

5.Contrast the simplicity of the neural pathways involved in reflexes with the complexity of neural networks.

The Brain (pp. 58-80)

6.Identify and describe several techniques for studying the brain.

7.Describe the functions of the brainstem, thalamus, cerebellum, and limbic system.

8.Identify the four lobes of the cerebral cortex, and describe the sensory and motor functions of the cortex.

9.Discuss the importance of the association areas, and describe how damage to several different cortical areas can impair language functioning.

10.Discuss the capacity of the brain to reorganize following injury or illness.

11.Describe research on the split brain, and discuss what it reveals regarding normal brain functioning.

12.Discuss the relationships among brain organization, right- and left-handedness, and physical health.

The Endocrine System (pp. 80-81)

13.Describe the nature and functions of the endocrine system and its interaction with the nervous system.

Introduction, p. 47
Medium, Factual/Definitional, Objective 1, Ans: a
1.Phrenology highlighted the potential importance of:
a.specific brain regions.
b.neurotransmitters.
c.hormones.
d.the right brain.

Introduction, p. 47
Difficult, Conceptual, Objective 1, Ans: d
2.The person most likely to suggest that the shape of a person’s skull indicates the extent to which that individual is argumentative and aggressive would be a:
a.neurologist.
b.behavior geneticist.
c.psychoanalyst.
d.phrenologist.

Introduction, p. 48
Easy, Conceptual, Objective 1, Ans: b
3.Dr. Weber does research on the potential relationship between sex hormones and emotional behavior. Which psychological specialty does Dr. Weber’s research best represent?
a.phrenology
b.biological psychology
c.psychoanalysis
d.clinical psychology

Introduction, p. 48
Medium, Conceptual, Objective 1, Ans: a
4.A biological psychologist would be most interested in the relationship between:
a.body chemistry and sexual behavior.
b.skull shape and character traits.
c.reason and emotion.
d.brain size and cell structure.

Neurons, p. 48
Easy, Factual/Definitional, Objective 2, Ans: c
5.Dendrites are branching extensions of:
a.neurotransmitters.
b.endorphins.
c.neurons.
d.glial cells.
e.endocrine glands.

Neurons, pp. 48, 50
Medium, Factual/Definitional, Objective 2, Ans: a
6.The function of dendrites is to:
a.receive incoming signals from other neurons.
b.release neurotransmitters into the spatial junctions between neurons.
c.coordinate the activation of the parasympathetic and sympathetic nervous systems.
d.control pain through the release of opiatelike chemicals into the brain.

Neurons, p. 48
Easy, Factual/Definitional, Objective 2, Ans: b
7.The longest part of a neuron is most likely to be the:
a.dendrite.
b.axon.
c.cell body.
d.synapse.

Neurons, p. 48
Medium, Factual/Definitional, Objective 2, Ans: d
8.In transmitting sensory information to the brain, an electrical signal within a single neuron travels from the:
a.cell body to the axon to the dendrites.
b.dendrites to the axon to the cell body.
c.axon to the cell body to the dendrites.
d.dendrites to the cell body to the axon.
e.axon to the dendrites to the cell...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Psychology Exam Essay
  • Essay about Psychology 1
  • Abnormal Psychology Assignment 1 Essay
  • Final Project Psychology 1 Essay
  • Personality Exam 1 Review Essay
  • Psychology Paper 1
  • Psychology Essay
  • Psychology Exam Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free